ca 70 st
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel
Tillagning på spisen:
1. Skålla och hacka mandeln. Placera ut knäckformarna på en plåt eller bricka.
2. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lockpå medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man ett kulprov (se beskrivning här nedan)
3. Häll i den hackade mandeln. Fyll smeten i knäckformarna. Använd gärna gräddförpackningen eller en ursköljd mjölkförpackning för att enkelt kunna hälla upp smeten i knäckformarna.l Om smeten blir för seg innan du hunnit fylla formarna är det bara att värma upp smeten igen (enklast är att sätta in gräddförpackningen några sekunder i micron). Ställ knäcken att svalna i kylskåp eller på balkong. Förvara svalt i burk med tätslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren så klibbar inte knäcken ihop.
Gör kulprov så här: Häll kallt vatten i en liten skål eller kopp. Droppa i lite av knäcksmeten. När du kan forma till en kula är smeten klar.
Tillagning i microugn:
Använd gärna samma recept som här ovanför. När du gör knäck i micron är det en fördel att göra en mindre mängd i taget eftersom det då går fortare att lag till. Så halvera gärna receptet. Tillagningen tar då kortare tid. Prova hur lång tid du ska köra i just din micro - det kan variera mycket mellan olika ugnar.
1. Blanda allt utom den hackade mandeln i en skål (ca 2 l) som tål micro.
2. Kör på högsta effekt i 5 min.
3. Ta ut och låt vila några min innan omrörning.
4. Sätt in i ugnen och kör på LÅG effekt i 30 min. OBS! Var försiktig! Tiden varier beroende på ugnens effekt. Håll koll!
5. Gör kulprov för att kontrollera om knäcken är klar.
6. Blanda i mandeln.
7. Häll i knäckformar och låt stelna.
OBS! Vill du göra en riktigt snabb knäck - halvera då receptet ovan. Då kan du korta tillagningstiden betydligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar