fredag 9 december 2011

Gräddkola

ca 60 st

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad vid kastrull, gärna traktörpanna. Smält på hög värme och rör om ordentligt.

Koka kolasmeten (häftigt) tills den börjar tjockna, 15 - 30 min (120°). Rör först då om i botten. Kontrollera om kolan är klar genom att göra kulprovet. Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som skall vara seg och ganska fast.

Häll upp smeten på smord plåt(alt i knäckformar eller smord avlång sockerkaksform 1½ l). Låt den svalna och stelna något i rumstemperatur.

Skär eller klipp kolan i bitar. Linda in dem i plastfolie eller smörpapper. Förvara kolorna svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar